Trivselregler
Trivselreglerna i har tagits fram i förhoppningen att kunna göra livet lite enklare för medlemmarna i föreningen. Med ordning avses här också en del administrativa föreskrifter, t ex rutinerna vid andrahandsuthyrning och ändringsarbeten i lägenheten.
Observera att föreningens stadgar även innehåller regler kring t.ex. ändringsarbeten.
I händelse av att det finns motstridande information mellan trivselreglerna nedan och föreningens stadgar är det alltid stadgarna som gäller.
TRIVSELREGLER för Brf Erstagatan 23
Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.
Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter trivselreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!
För vem gäller reglerna
Trivselreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Trivselreglerna gäller också för andrahands-hyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.
Vad händer om trivselreglerna inte följs
Om trivselreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.
Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.
Har Du frågor
Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.
1. Allmän aktsamhet
- Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
- Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller fastighetsskötarfirman enligt anslag i porten.
2. Säkerhet
- Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
- Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
- Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta.
- Var försiktig med eld.
- Din lägenhet skall vara utrustad med brandvarnare. Närmare information lämnas av styrelsen.
- Meddela grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid.
- Det får inte finnas cyklar, barnvagnar etc i entré, trappuppgång eller källare på grund av brandsäkerheten.
3. Allmän hänsyn
För att alla ska trivas är det viktigt att vi inte stör varandra. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelser från styrelsen kan i allvarliga fall bli uppsagd från sin lägenhet. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trapphus, hiss, tvättstuga samt gård.
Hänsyn skall förstås alltid iaktas men man får inte föra oljud mellan kl. 22 – 07 söndag t o m torsdag. Fredag och lördag gäller kl. 23 – 08. Meddela gärna dina grannar om du ska ha fest.
Särskilt störande arbeten som t ex borrning bör ske mellan 8 – 18 måndag – fredag. Under helger gäller tiden mellan kl. 10 – 18. Om Du kommer att störa vid upprepande tillfällen t ex vid renovering skall du anslå detta i porten/hissen. I meddelandet uppger du vem du är, under vilken
tidsperiod arbetet kommer att ske samt var du kan nås.
4. Om gemensamma kostnader
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan.
Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Meddela fastighetsskötaren om kranar står och droppar. Kostnader för vatten och el betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.
Följ reglerna gällande sophanteringen.
5. Tvättstugan
Föreningen har en tvättstuga i källaren. Bokningschema finns utanför tvättstugan.
Endast en tvättid får bokas åt gången.
Tvättstugan skall lämnas i ett rent skick efter användning. Töm samtliga maskiner, rengör torktumlarens filter och sopa golvet innan du lämnar ditt pass.
OBS! Mattor får inte får tvättas i tvättmaskiner avsedda för hushållstvätt.
6. Barnvagnsrummet
På nedre botten finns ett förvaringsrum för barnvagnar till en kostnad om 300 kr/år. Kontakta styrelsen om du vill utnyttja rummet.
OBSERVERA att cyklar inte får ställas i barnvagnsrummet.
7. Sopstationen på bakgården
På bakgården finns en sopstation. Här kan du slänga:
- Hushålls-sopor
- Tidningar (ej kartonger och emballage)
För allt övrigt avfall, använd närmaste återvinningsstation eller soptipp.
Närmaste återvinningsstation finns på Bondegatan, mitt emot nr. 77-79 (vid Sofiaskolan), ca 250 meter från fastigheten.
Se följande länk för mer information om avfall och återvinning i Stockholm.
8. Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Ansökan skall göras skriftligt eller via e-post (erstag23@gmail.com) och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten.
Högst fem lägenheter tillåts vara uthyrda samtidigt om det ej finns särskilda skäl som motiverar ett undantag.
Tänk på att Du som hyr ut är fullt ansvarig under hela andrahandsuthyrningen.
9. Cykelförvaring
Cyklar kan förvaras vid cykelstället på bakgården. Se till att din cykel inte står i vägen för sopstationen.
10. Entré och trappuppgång
- Affischering i entré och trappuppgång är inte tillåtet utan styrelsens medgivande
- Rökning är inte tillåten i fastighetens gemensamma utrymmen
- Här får inte finnas cyklar, barnvagnar etc. p.g.a. brandsäkerheten
11. Källarförråd
I källarförråd kan personliga tillhörigheter förvaras. Gångarna skall dock hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i förråden.
Inga brandfarliga ämnen får förvaras i förråden.
12. Husdjur
Innehavare av husdjur ansvarar för att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten. Husdjur får inte rastas på gården.
13. Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar.
Om något går sönder måste Du se till att det repareras.
Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Vid renovering i våtutrymmen skall arbeten utföras på ett fackmannamässigt sätt samt enligt gällande branschregler.
Din lägenhet måste ha fungerande brandvarnare, som man du själv ska kontrollera funktionaliteten på regelbundet.
14. Elektriska installationer
Alla fasta elektriska installationer skall vara utförda av behörig elektriker. Kontakta fastighetsskötaren om du vill ha rekommendation om behörig elektriker.
Inga förändringar får göras i proppskåp utan styrelsens skriftliga tillstånd.
15. VVS installationer
Inga arbeten på fastighetens rör-, värme- eller ventilationssystem får göras utan styrelsens skriftliga tillstånd.
16. Ändringsarbeten i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum eller byta ventilationen. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten.
Genom att först ta kontakt med styrelsen innan ändringar utförs minimerar Du risken för att något med renoveringen behöver ändras i efterhand pga information du inte vetat om. Det skulle t.ex kunna vara konstruktioner i byggnaden som ventilation, rördragningar och liknande som inte syns med blotta ögat.
Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför störande arbeten i lägenheten. Dessa arbeten skall utföras enligt reglerna för störande arbeten i enlighet med punkt 3.
17. Försäkring
En hemförsäkring för hyresrätt täcker inte de kostnader som du har ansvar för som bostadsrättsinnehavare. Det är därför mycket viktigt att du tecknar en hemförsäkring för bostadsrätt om olyckan är framme.
18. Avgift
Avgiften till föreningen betalas månadsvis och skall vara föreningen tillhanda via den ekonomiska förvaltaren (SBC) senast förfallodagen.